Saturday 6 July 2013

Makanan buahan yang banyak mengandung vitamin...

Setiap hari kita makan buah-buahan atau lebih dikenali buah cuci mulut selepas kita sudah makan malam tanpa mengetahui apakah khasiat buah itu kepada kita. Mari kita lihat apa yang perlu kita ketahui dari beberapa jenis buah yang mempunyai kandungan zat serta vitamin yang baik kepada tubuh kita seharian.


1.        BUAH TOMATO

a.       Tomato mengandung vitamin A, B1 dan C.

b.      Tomato dapat membantu membersihkan hati dan darah kita. Serta dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesehatan lain seperti Gusi berdarah.

·         Rabun senja.

·         Penggumpalan darah.

·         Usus buntu.

·         Kanser payudara.

2.    BUAH BETIK

a.       Betik mengandung vitamin C dan provitamin A.

b.      Betik dapat membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan, melancarkan saluran pencernaan makanan. Dan dapat mengubati beberapa penyakit dan gangguan kesehatan lain seperti :

·         Menyembuhkan luka.

·         Menghilangkan alergi.

3.        BUAH PISANG

a.       Pisang mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.

b.      Pisang bisa membantu menjaga keseimbangan air dalam tubuh. Pisang dapat mengubati beberapa penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti:

·         Gangguan pada lambung.

·         Penyakit jantung dan stroke.

·         Stress.

·         Menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

4.        BUAH MANGGA

a.       Mangga mengandung vitamin A, E dan C.

b.      Mangga dapat bertindak sebagai membersihkan darah. Mangga juga dapat menanggulangi atau mengubati beberapa penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :

·         Bau badan atau bau tubuh yang tidak enak.

·         Menurunkan panas badan semasa demam.

5.    BUAH STRAWBERRY

        a.        Strawberry mengandung provitamin A, vitamin B1, B dan C.

b.      Strawberry mengandungi antioksidan untuk melawan zat radikal bebas, strawbery memiliki kegunaan atau fungsi kesehatan lain seperti :

·         Mengubati gangguan kesihatan pada kandung kemih.

·         Menjadi anti virus.

·         Menjadi anti kanser.

6.        BUAH APEL

a.       Apel mengandungi vitamin A, B dan C.

b.        Apel dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah, apel mempunyai kegunaan atau fungsi kesihatan lain seperti :

·         Menjadi zat anti kanser.

·         Mengurangi nafsu makan yang terlalu besar.

7.        BUAH PEAR

a.       Pear mengandungi vitamin C dan provitamin A.

b.      Pear mengandung anti oksidan yang baik untuk menjaga kesehatan. Pear dapat mencegah beberapa penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :

·         Menurunkan demam atau panas tubuh dan mengilangkan dahak pada batuk berdahak.



No comments:

Post a Comment